Veleposlaništvo RS Peking /Novice /
02.06.2014  

Prvo srečanje 16-ih evropskih držav s ciljem povečanje števila kitajskih turistov v Evropi

V sredo, 21. maja, in v četrtek, 22. maja, je v Budimpešti na Madžarskem potekalo prvo srečanje na visoki ravni med Kitajsko in 16-imi evropskimi državami iz vzhodne in srednje Evrope. Dogodka se je iz Slovenije v imenu javne agencije SPIRIT Slovenija udeležila mag. Karmen Novarlič, vodja Sektorja za turizem.

Sodelovanje 16-ih evropskih držav, udeleženih na srečanju, je sodelovanje in nastopanje kot skupne destinacije na vse pomembnejšem kitajskem emitivnem trgu. Evropske turistične destinacije izražajo do Kitajske kot emitivnega trga velika pričakovanja. V letu 2013 je iz Kitajske v Evropo potovalo 7,5 milijona kitajskih državljanov. Med prvimi ciljnimi destinacijami kitajskih turistov v Evropi so prav države vzhodne in srednje Evrope, med njimi tudi Slovenija. Navedeno kaže na velik potencial kitajskega trga za Evropo in s tem tudi za Slovenijo. Skupni cilj evropskih držav, udeleženk dogodka, in Kitajske je do leta 2018 povečati število prihodov kitajskih turistov v države srednje in vzhodne Evrope za 46 %, kar pomeni 3,7 milijonov kitajskih turistov.

S strani Kitajske so se dvodnevnega dogodka v madžarski prestolnici udeležili predstavniki na najvišji ravni , med drugim Shao Qiwei, predsednik China National Tourism Administration (CNTA).

V četrtek, 22. maja je potekalo sklepno dejanje dvodnevnega srečanja - podpis protokola in usklajevalnih marketinških vsebin s strani 16-ih evropskih držav in Kitajske.