Veleposlaništvo RS Peking /Novice /
12.05.2022  

Trideseta obletnica diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Ljudsko republiko Kitajsko

12. maja 2022 praznujemo trideseto obletnico, odkar sta Republika Slovenija in Ljudska republika Kitajska uradno vzpostavili diplomatske odnose.

 

Slovenija in Kitajska sta v teh treh desetletjih zgradili močne bilateralne temelje. Priča smo pospešenemu razvoju odnosov na številnih področjih, od uspešnega gospodarskega sodelovanja, sodelovanja v znanosti, izobraževanju in kulturi do novih področij, kot sta biotska raznovrstnost in zimski športi. Cenimo prijateljstvo med državama in upamo, da se bo naše partnerstvo razvijalo še naprej.

 

V prihodnjih letih se veselimo širitve sodelovanja na področjih, kot so zeleni razvoj, inovacije, zdravstvo in farmacija, ter nadaljevanja pozitivnih trendov v trgovini in naložbah. V času pandemije sta sodelovanje  in izmenjava med državama ohranila pozitiven zagon. Z veseljem pričakujemo nadaljevanje dialogov na visoki ravni med našimi državami in upamo, da bomo znova vzpostavili tudi izmenjave med ljudmi. Stiki med ljudmi so tisti, ki najbolj krepijo prijateljstvo med državama in  pomagajo k boljšemu vzajemnemu razumevanju.

 

Proslavljanje 30-letnice diplomatskih odnosov med Slovenijo in Kitajsko se je že začelo. Dve bratski mesti, Ljubljana in Chengdu, ki letos obeležujeta tudi 40 let prijateljskih odnosov, sta osvetlili svoje znamenitosti v barvah zastav naših držav in državnih simbolov.

 

Naj ob tej svečani priložnosti kitajskim in slovenskim državljanom zaželimo veselo praznovanje tridesete obletnice prijateljstva!