Veleposlaništvo RS Peking /Novice /
09.11.2015  

Uradni obisk podpredsednika Vlade in ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS mag. Dejana Židana s spremljajočo gospodarsko delegacijo v Ljudski Republiki Kitajski

V času uradnega obiska podpredsednika Vlade in ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS mag.  Dejana Židana s spremljajočo gospodarsko delegacijo v Ljudski Republiki Kitajski od 3. do 8. novembra so bili opravljeni številni pogovori na najvišji in visoki politični ravni ter podpisani dogovori, ki krepijo bilateralno sodelovanje, obenem pa je za spremljajočo gospodarsko delegacijo 29 slovenskih podjetij s področja agroživilstva in lesno-predelovalnega sektorja potekala vrsta poslovnih dogodkov, ki so postavili temelje za še tesnejše trgovinsko in investicijsko sodelovanje v obeh gospodarskih sektorjih, kot tudi sodelovanje na področjih turizma, logistike in ICT. Pogovori so bili namenjeni tudi krepitvi sodelovanja v okviru pobude 16+1, ki opredeljuje sodelovanje med LRK ter državami srednje in vzhodne Evrope, kot tudi sodelovanju RS v projektih kitajske pobude za izgradnjo »nove svilene poti«.

Podpredsednik Vlade in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS mag.  Židan je v času obiska v Pekingu, Nanchangu, Fuzhouju in Shenzenu, kjer so ga spremljali predstavniki Ministrstva za zunanje zadeve RS in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo RS, opravil pogovore s s podpredsednikom Vlade Ljudske Republike Kitajske Wang Yangom, ministrom za kmetijstvo Hanom Changfujem in sodelavci, predstojnikom državne administracije za upravljanje z gozdovi Zhangom Jianlongom, predstojnikom državne administracije za veterinarsko inšpekcijo in karanteno Zhi Shupingom, predsednikom nacionalne turistične administracije Lijem Jinzaom ter najvišjimi predstavniki obiskanih mest in generalnimi sekretarji komitejev obiskanih provinc. Obiskal je tudi kitajsko Akademijo za kmetijske znanosti, kjer so slovenski delegaciji predstavili svojo gensko banko.

V času obiska je bil podpisan Protokol za izvoz mlečnih izdelkov iz Slovenije na Kitajsko ter Memorandum med Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS in Državno administracijo za gozdove LRK o oblikovanju Koordinacijskega mehanizma za sodelovanje v gozdarstvu med LRK in državami Srednje in Vzhodne Evrope v okviru pobude 16+1. S podpisom Memoranduma se vzpostavlja usklajevalni mehanizem sodelovanja za gozdarstvo v okviru pobude, ki bo kot izvršilni in usklajevalni organ deloval na MKGP RS.

Obenem se je podpredsednik Vlade in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS mag. Židan v spremstvu predstavnikov MZZ RS in MGRT RS in GZS ter gospodarske delegacije udeležil poslovnih konferenc v Pekingu in Nanchangu. V.d. generalnega direktorja za gospodarsko in javno diplomacijo v MZZ RS dr. Kokalj se je s predstavniki GZS in spremljajočo gospodarsko delegacijo udeležil poslovne konference v Tianjinu.

V Fuzhouju je podpredsednik Vlade in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Židan s spremljajočo gospodarsko delegacijo sodeloval na otvoritvi 13. kitajskega mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma, kjer se je RS prvič predstavila s svojim razstavnim prostorom in ponudniki iz živilsko-predelovalnega sektorja.
 
V Shenzenu je sodeloval na otvoritvi nacionalnega razstavnega in prodajnega salona slovenskih kmetijskih in živilskih izdelkov, obenem pa je opravil razgovore z vodstvom največjega kontejnerskega pristanišča na svetu v luki Yantian ter pogovore z vodstvom korporacije Huawei.