Veleposlaništvo RS Peking /O veleposlaništvu /

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Pekingu

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Pekingu je akreditirano za Ljudsko republiko Kitajsko, Kraljevino Tajsko, Mongolijo, Socialistično republiko Vietnam in Demokratično ljudsko republiko Korejo (DLRK). Veleposlaništvo v državah akreditacije diplomatsko zastopa interese Republike Slovenije.

Glavna naloga veleposlaništva je vzdrževanje in nadaljnja krepitev prijateljskih odnosov med Slovenijo in državami akreditacije. Veleposlaništvo je pristojno za posredovanje informacij o Sloveniji - predvsem o možnostih za sodelovanje na področjih skupnega interesa - ter obveščanje vseh držav akreditacije o slovenskih stališčih in interesih v mednarodni skupnosti. Med najpomembnejše naloge veleposlaništva sodi redno poročanje o dogajanju na Kitajskem in ostalih državah akreditacije ter o stališčih, ki so v osrednjem interesu vseh držav.

Poleg političnega delovanja je pomembna naloga veleposlaništva tudi razvijanje odnosov in sodelovanja v gospodarstvu ter na področjih turizma, kmetijstva, kulture in znanosti. Pomemben delež delovnih nalog veleposlaništva predstavljata  konzularno delo in konzularna zaščita slovenskih državljanov v regiji.