Veleposlaništvo RS Peking /Konzularne informacije /Sprememba prebivališča /

Sprememba prebivališča

Prijava začasnega odhoda z območja Republike Slovenije

Posameznik, ki ima v Republiki Sloveniji prijavljeno stalno prebivališče in namerava začasno odpotovati z območja Republike Slovenije za več kot tri mesece, mora v skladu z določbami Zakona o prijavi prebivališča svoj začasni odhod prijaviti upravni enoti preden odpotuje v tujino.

Posameznik, ki se vrne v Republiko Slovenijo za več kot 60 dni ali z namenom, da bo v RS stalno prebival, mora pri pristojni upravni enoti prijaviti svojo vrnitev v osmih dneh po prihodu v Slovenijo.

Prijava stalnega prebivališča v tujini

V skladu z določbami Zakona o prijavi prebivališča je državljan RS, ki se namerava za stalno izseliti z območja Republike Slovenije, pred odselitvijo dolžan odjaviti stalno prebivališče pri pristojni upravni enoti in navesti točen naslov v tujini (država, provinca, kraj, ulica z navedbo hišne številke in poštna številka). Če tega podatka ob odjavi ne ve v celoti, ga lahko sporoči kadar koli pozneje. Točen naslov v tujini je pomemben zaradi izvrševanja volilne pravice državljana RS, ki se za stalno odseli z območja RS. Točen naslov v tujini je tudi garancija, da bo volivec, ki bo želel glasovati po pošti, prejel volilno gradivo pravočasno na pravi naslov.

Izpolnjen in podpisan obrazec za prijavo stalnega prebivališča v tujini lahko naknadno posredujete na poštni naslov Veleposlaništva RS Peking.