Veleposlaništvo RS Peking /Vizumske informacije /

OPOZORILO!

Zavajajoči oglasi o shemah za pridobitev državljanstva ali dovoljenja za bivanje.

Stranke (predvsem tujce) opozarjamo, da v zadnjem času opažamo vse več oglasov za t.i. sheme, ki omogočajo pridobitev slovenskega državljanstva/potnega lista ali dovoljenja za bivanje. Tovrstni oglasi in spletne strani so zavajajoči, saj posebne sheme v slovenski zakonodaji ne obstajajo. 

Stranke opozarjamo, da informacije, ki jih pridobijo od različnih svetovalnih agencij preverijo pri veleposlaništvu na: consular-beijing.mzz(at)gov.si in na naslednjih spletnih straneh:
- https://infotujci.si/
- https://www.gov.si/podrocja/drzava-in-druzba/priseljevanje-v-slovenijo/
- https://www.policija.si/nase-naloge/nadzor-drzavne-meje/pogoji-za-vstop-in-bivanje-tujcev

POMEMBNO OBVESTILO

Vizumske prosilce obveščamo, da so 2. 2. 2020 v veljavo stopile spremembe vizumskega zakonika, ki bodo olajšale vizumske postopke predvsem za dobroverne potnike. Preberite več >>>

URADNE URE VIZUMSKEGA ODDELKA VELEPOSLANIŠTVA

Sprejem vlog in vročitev potnih listov/odločb na podlagi predhodnega dogovora na:

E-mail: consular.beijing(at)gov.si
Telefon: +86 10 85321753


VIZUM ZA KRATKOROČNO BIVANJE (VIZUM C) – SCHENGENSKI VIZUM

Vizum za kratkoročno bivanje imetniku omogoča bivanje v shengenskem prostoru največ 90 dni v obdobju zadnjih 180 dni.

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Pekingu od 6. Februarja 2016 na področju izdaje kratkoročnih vizumov sodeluje z outsourcing partnerjem VFS Global, ki pod nadzorom veleposlaništva, upravlja s 15 skupnimi vizumskimi centri na ozemlju Kitajske. Več na: http://www.vfsglobal.cn/Slovenia/China/English/index.html

Od 12. Oktobra 2015 je potrebno prosilcem zajeti prstne odtise vseh deset prstov in biometrično fotografijo.

Več >>>


VIZUM ZA KRATKOROČNO BIVANJE (ADS - TURIZEM) – SCHENGENSKI VIZUM

Individualni schengenski vizum z oznako "ADS - Turizem" omogoča potovanje članom turistične skupine v celotnem schengenskem prostoru. Turistična skupina mora obsegati pet članov, veljavnost vizuma je omejena na največ 30 dni.

Vložitev vizumskih vlog
Kitajski državljani, ki želijo potovati kot člani skupine ADS, vlogo in dokumentacijo za pridobitev vizuma oddajo kitajski potovalni agenciji, ki je pri Državni upravi za turizem LR Kitajske potrjena za opravljanje čezmejnih potovanj kitajskih državljanov v države članice EU.

Posebnosti postopka za izdajo vizuma po pravilih ADS
1. Potno listino člana skupine, ki se je po izdaji vizuma odločil, da ne potuje s skupino, je potrebno predložiti veleposlaništvu pred odhodom turistične skupine.
2. Če se načrt potovanja v času med oddajo vizumskih vlog in odhodom turistične skupine spremeni, mora potovalna agencija o tem nemudoma obvestiti veleposlaništvo.
3. Vsi člani skupine morajo potovati v skupini in biti nameščeni v istem hotelu.
4. O spremembah programa med potovanjem je potrebno v roku 24 ur obvestiti veleposlaništvo.
5. Po vrnitvi turistične skupine mora predstavnik turistične agencije veleposlaništvu predložiti letalske vozovnice in potne listine članov skupine.

Več >>>


VIZUM ZA DOLGOROČNO BIVANJE (VIZUM D) – NACIONALNI VIZUM

Tujcu, ki izpolnjuje zakonske pogoje in namerava v Sloveniji bivati več kot 90 dni, se izda vizum za dolgoročno bivanje »vizum D« z veljavnostjo največ 1 leta.

V katerih primerih se lahko izda vizum D, določa Zakon o tujcih v 20. členu.

Več >>>


DOVOLJENJE ZA ZAČASNO PREBIVANJE (DZZP)

Tujec, ki želi v Republiko Slovenijo vstopiti in v njej prebivati z drugačnim namenom, kot je to mogoče na podlagi vizuma, mora imeti dovoljenje za prebivanje. Dovoljenje za prvo prebivanje v Sloveniji se lahko izda samo kot dovoljenje za začasno prebivanje.

Prošnjo za izdajo dovoljenja mora tujec vložiti pri diplomatskem predstavništvu ali  konzulatu Republike Slovenije v tujini, ta pa jo pošlje v reševanje pristojni upravni enoti v Republiki Sloveniji. Prošnjo za izdajo dovoljenja za prebivanje tujca v Republiki Sloveniji lahko v primerih, ki so določeni z zakonom, vloži neposredno na upravni enoti tudi druga fizična ali pravna oseba.

Več >>>


PRIJAVNO-ODJAVNA OBVEZNOST TUJCEV V REPUBLIKI SLOVENIJI

Tujci, ki se nahajajo na območju Slovenije, morajo v roku tri dni svoj naslov javiti pristojnemu organu RS.

Več >>>